073-181 83 00

Ägg

Ägg från frigående höns på tullus lantliv

Äter du ägg och precis som jag tycker att det är viktigt att äggen vi äter kommer från höns som har det bra? Då har du kommit helt rätt! 

Det är alltid öppet att handla ägg i
Gårdsbutiken

Hitta hit

Så har hönsen det på gården
Höns

läs mer

En plats för mångfald
Tullus

Läs mer

Tullus Lantliv’s Ägg

Goda härliga ägg för alla tillfällen. Varför inte ta med en korg med ägg som present till någon du tycker om…

Kul med ägg 1, 2, 3…

01

Torrt hår

Om du har torrt hår kan detta hjälpa till ett starkare, friskt och glansigare hår utan att ha balsam från butiken.

 

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 tsk olivolja
  • 2 msk majonnäs


Gör så här

Vispa ett ägg från Tullus Lantliv till en krämig konsistens. Tillsätt olivolja och majonnäs och fortsätt vispa tills alla ingredienser är ordentligt blandade.

Massera in blandningen i ditt hår och låt inpackningen sitta i minst 20-30 minuter. Skölj ur med vatten och tvätta sedan håret med ett milt schampo.

 02

Frissigt hår

Är håret frissigt och du känner att du vill testa något nytt som gör det mindre frissigt?

Ingredienser

  • 2 stora jordgubbar
  • 1 yoghurt 
  • 1 msk honung
  • 1 äggvita


Gör så här

Mosa jordgubbarna ordetligt till en len massa i en skål. Tillägg sedan övriga ingredienser och blanda väl tills konsistensen är helt slät.

Fördela sedan inpackningen i håret och låt den sitta i ungefär en halvtimme. Skölj med varmt vatten och tvätta sedan håret som vanligt med ett milt schampo.

03

Skört och svagt hår

Om du har skört och svagt hår kan detta vara något för dig…

 

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk honung

Gör så här

Vispa ägget från Tellus Lantliv och tillsätt sedan alla de övriga ingredienserna tills allt är mycket väl blandat.

Massera in hårkrämen du just gjort i hårbotten och låt det verka i 30 minuter. Tvätta sedan håret med ett milt schampo.

Om näringsvärde och nytta

NÄRINGSVÄRDE 100g ägg

Ägg är ett av de absolut mest näringstäta livsmedel som vi känner till, och är ett riktigt litet vackert paket av nyttigheter.

  • Protein 12g
  • Fett 10,7g (varav mättat fett 2,6).
  • Natriumklorid 0,4
  • Kolhydrater 0g

Ägg som förtjockningsmedel

Ägg används i en mängd maträtter och livsmedel. I vissa rätter används bara äggulan och ibland bara äggvitan. Som ingrediens fungerar äggulan som ett viktigt emulgeringsmedel, och används även som förtjockningsmedel, exempelvis i krämer när man lagar mat.

  • Majonäs
  • Vaniljsås
  • Bearnaisesås

Spara skalen till din jord

När du har ätit ditt goda ägg kan du låta äggskalen göra gott för jorden i din trädgård. Det finns en hel del mer gott ägget kan göra för dig och din mark!

  • Skalet av ett medelstort ägg innehåller ca 750-800 mg kalcium
  • Ett äggskal är sammansatt av kalciumkarbonat som kan användas som surhetsreglerande medel 

Höns på gården

Att sprätta i frihet är vårt liv

Ett liv i frihet på Tullus lantliv