073-181 83 00

Våra höns på Tullus Lantliv

 

Jag heter Eva Rappe och har en småskalig äggproduktion på min gård i Tullus. För mig är det viktigt att hönorna får utlopp för sitt naturliga beteende och att hon har ett bra liv. Att de får vara nyfikna och frigående på gården.

Hos oss finns det tuppar i varje hönsgrupp. Tuppen har en lugnande inverkan på hönorna och utomhus har de ett vakande öga och varnar hönorna för rovdjur.

Vill du också ha höns hemma

 

Om du också är intresserad av att ha höns hemma hos dig säljer vi både värphybrider och Hedemora höns.

”De höns jag gillar mest är Hedemora. Det är en lantras där egenskaper är viktigare än utseende som viss färg eller teckning. De kan, trots de är de bland de vackraste hönsen – just eftersom de har så vacker teckning.

En Hedemora har en varm fjäderdräkt för att klara ett nordligt klimat. De har kvar de egenskaper som är så viktiga för höns som går fritt, de ser noga efter att ingen fara hotar och tuppen låter hönorna pickar och håller ett vakande öga på rovdjur som kan hota dem.”

Eva Rappe

 

 

Lyckliga höns

  • Hönsen ska kunna sova på sittpinnar högt upp, där de känner sig trygga.
  • Hönsen, som är aktiva och nyfikna djur, har en bra ströbädd att sprätta i, något att picka på som morötter och havre.
  • De kan gå ut när vädret tillåter.
  • De har ett sandbad stort nog att rymma många höns. Att hålla fjäderdräkten i trim och parasitfri är viktigt för fåglar. Eftersom höns är sociala flockdjur ägnar de gärna tid till ett gemensamt sandbad.
  • De har dimmerbelysning som ger dem grynings- och skymningsljus, det är viktigt för att hönsen ska hinna sätta sig på pinnarna i god tid innan mörkret sänker sig.
  • Det som mest är 5 hönor per m² (det är färre höns per m² än EKO-reglernas gräns)
  • Rastgårdarna ska vara inbjudande och erbjuda något att picka på och skydd mot t ex rovfåglar.

Hedemora

Hedemorahönan var mycket nära att försvinna på 1970-talet. Idag finns det ett antal genbanksdjur i sverige för att bevara den ursprungliga gamla svenska lantrasen. Hos oss på Tullus Lantliv har vi en besättning. 

Hedemora är lugna och orädda i sitt temperament. Hönsen är medelstor till storleken och de finns i en mängd olika färgvarianter, exempelvis variationer och blandningar av svart, vitt, blått och vild/vete.

Färgen på kam, näbb och ben kan även denna variera, då ofta med inslag av svart eller blått.

Fjäderdräkten hos Hedemora är mycket dunig och väldigt tät, vilket förmodligen är en anpassning till det nordliga klimat de levt i.