Välj en sida

Tullus Hönor

Jag heter Eva Rappe och har en småskalig äggproduktion på min gård i Tullus.

För hönan är det viktigt att få leva ett liv där hon får utlopp för sitt naturliga jag. Därför låter vi våra höns ha stora ytor och vara fria i sin livsstil. Hönsen härstammar från den röda djungelhönan som lever i täta skogar. Hon är ett aktivt flockdjur, nyfiken och med en strikt rangordning. För ca 8000 år sedan började människan domesticera hönsen. Naturligt lever de fortfarande vilt i Sydostasiens regnskogar och då i grupper på några tiotal djur. De har ett litet revir kring ett bra sov-träd, där de söker skydd för natten. Dagtid ägnar de sig åt att söka foder, vila och sandbada, något som de gärna gör i flock.

De höns jag gillar mest är Hedemora. Det är en lantras där egenskaper är viktigare än utseende som viss färg eller teckning. De kan, trots de är de bland de vackraste hönsen – just eftersom de har så vacker täckning. En Hedemora har en varm fjäderdräkt för att klara ett nordligt klimat. De har kvar de egenskaper som är så viktiga för höns som går fritt, de ser noga efter att ingen fara hotar och tuppen låter hönorna pickar och håller ett vakande öga på rovdjur som kan hota dem.

100%
Djurvälfärd

Inredningen har jag designat själv med hönans naturliga miljö som utgångspunkt. Sittpinnar, reden, vatten- snäckskals- och foderbehållare på flera platser i olika sektioner. Våra höns har också en skön utemiljö, även vintertid. Hos oss har hönsen tillgång till en egen vinterträdgård med opal-färgad kanal-plast på väggarna och sand på golvet. Solen lyser upp vinterträdgården men tack vare toningen på kanalplasten så blir ljuset svagt och behagligt i hönsträdgården.

100%
Härlig miljö

Förebilden är djungeln, det betyder att placera växter tätt och med olika höjder. Träd, buskar, perenner och gräs. Detta ska ge sysselsättning, väcka nyfikenhet, locka ut hönsen, vara en utmaning, ge variation, skydd och erbjuda samkväm och vila. Hönsen har även ”sittträd” som de kan flyga upp i och stora härliga platser där de kan sprätta och finna småkryp.

100%
Frihet

Vi arbetar för att främja hönans naturliga beteenden och behov. Med utgångspunkten att skapa en win-win situation: hönan får ett bra liv, mina kunder får goda och näringsrika ägg från en höna som de vet får leva ett värdigt liv i frihet.

Unika Tullus Lantliv

Vi har stort utrymme för varje höna, större än för eko-höns. Hönsen på Tullus lever ett liv där hönans naturliga behov omhändertas och hönsen har även tillgång till en egen vinterträdgård under vinterhalvåret när snö täcker det jämtländska landskapet.. 

Kunder om vår hönshållning

”Fantastiskt va fint det är att se hönsen så välmående och lyckliga. Det betyder mycket för mig om äggkund.”

”Tänk så roligt det måste vara för hönsen att kunna gå på upptäcksfärd i en egen skogsträdgård”

”Va kul med en vinterträdgård till hönsen när det är snö ute, måste vara härligt för dem att leva så fint.

Tullus Lantliv

Med ett arv att bevara, mark att berika och en gård att förvalta – odlar, säljer och förädlar vi ägg, honung, grönsaker och naturbeteskött.

 Vi odlar utan gifter, har djurens naturliga beteende i fokus och tar hänsyn till kommande generationer.

Så här i uppstarten erbjuder vi ägg från frigående höns samt honung från egna bigårdar. Genom att köpa våra produkter så stöder ni vår småskaliga verksamhet och får ägg från aktiva och glada höns samt honung från bin som invintras på honung.